Kako odabrati parfem

Što su parfem, toaletna voda i kolonjska voda?

Oznaka proizvoda kao parfem, parfemska voda, toaletna voda, kolonjska voda (voda nakon brijanja) određuje prema relevantnim standardima, sardžaj mirisne parfemske kompozicije u proizvodu. Jednostavno rečeno, što je veći sadržaj, mířis je jači i duže će trajati. Međutim, ovo pravilo se ne može upotrebljavati za sve parfeme.

Zbog raznolikosti sastava, začinska toaletna vodda može biti mnogo intenzivnija nego, na primjer citrusna parfemska voda s većim udjelom mirisne parfemske kompozicije. Na intenzitet mirisa značajno utječe i sam sastav proizvoda.

Usporedimo li isti proizvod u verziji toaletne vode i parfemske vode, poput Hugo Boss No. 6 i Hugo Boss No. 6 Intense, možemo reći da će parfemska voda ovog mirisa biti intenzivnija i trajati dulje od toaletne vode.

Posebna kategoria su čisti parfemi. To su vrlo jaki i koncentrovani mirisi, kojih na tržištu ne nalazimo mnogo, jer ih proizvode samo specijalizirani proizvođači. Mirisi su vrlo jaki i intenzivni. Obično traju cijeli dan, ali zbog njihovog intenziteta nije prikladan za svakodnevnu upotrebu. Osim toga, njihova cijena je obično najviša.

Parfemska postojanost

Parfemska postojanost je vrlo individualna, ali oopćenito ovisi o nekoliko faktora. U pravilu će intenzivniji mirisi s vešim udjelom mirisnog sastava (parfemi, parfemske vode) trajati dulje od naprimjer toaletne vode. Ali to ne mora uvijek biti pravilo.

U parfemu također razlikujemo 3 dijela – glavu, srce i osnovu, ovisno o tome, kad se koji mirisi oslobađaju iz parfema.

Glava – visoki tonovi su prvi, koje osjetimo nakon nanošenja. Glava parema stvara početni dojam, pa joj se daje veliki naglasak. Trajanje se kreće od 2 do 15 minuta.
Srce – nakon što glava pafema nestane, počinju srednji tonovi, koji obično mirišu 2-3 sata nakon nanošenja.
Osnova – niski tonovi bježe iz parfema vrlo sporo i traju do 8 sati, ali parfemi koji traju 10 ili više sati nisu iznimka.

Npr. Miris Korloff No Ordinary Man parfemska voda začinskog mirisa na prvi dojam miriše na ružičasti papar, yuzu, bergamot, zvjezdani anis – ti sastojci tvore takozvanu glavu. U srcu parfema nakon nekog vremena osjetimo miris ljubičice, smirne i lješnjaka. Nakon nekoliko sati se razotkriva baza a sastoji se od kože, pačulija, vetivera i mošusa.

Stalo nam je do Vaše privatnosti

Ova e-trgovina pohranjuje kolačiće koji joj pomažu pravilno funkcionirati. Korištenjem naših usluga pristajete na njihovo korištenje.

Prihvatite sve kolačićeDetaljne postavke